Nieuwe plattegrond voor unieke nieuwbouwwoning….

De kadewoningen in Gouda. Wonen op een unieke locatie in een unieke woning. Een woning met een gigantisch oppervlakte (circa 150m2) Een woonkamer van meer dan 50m2 en met een mooi uitzicht. Dat verkoopt zichzelf zou je zeggen. Maar….. je hebt geen achtertuin en daarnaast hebt 3 slaapkamers waarvan 2 minder dan 9m2 zijn. Je fiets of brommer moet door de gang naar de berging, en dat alles voor een prijs vanaf €375.000 (“kale”woning).

Bestaand ontwerp

Wat opvalt:
> op de begane grond:
– waarvoor moet je de mooie grote ruimte gebruiken? (slapen? > op de begane grond aan de straat kant???)
– grote berging maar alleen te bereiken via de gang (fietsen / brommers / etc. allemaal door de gang)
> op de 1e verdieping:
– gigantische mooie open ruimte die gebruikt wordt voor woonkamer
> op de 2e verdieping:
– twee (te) kleine slaapkamers (circa 8,5 m2) aan de zijde met het mooiste uitzicht
– een badkamer die wat onpraktisch is (eigenlijk geen ruimte voor een bad)
– geen separate toilet
– masterbedroom van beperkte afmeting (circa 12,5m2)
– super mooie grote mooie overloop (maar slokt wel veel ruimte op)

Nieuw ontwerp 

Aan mij is gevraagd of de woning niet anders kan worden ingedeeld. Daarbij ben ik uitgegaan van een gezin met 2 kinderen. Zie hieronder het ontwerp en de toelichting. Ik heb daarbij de nadelen geëlimineerd en de positieve punten versterkt. Het ontwerp is een ontwerp met zo min mogelijk bouwkundige aanpassing t.o.v. het bestaande ontwerp. Dit wil zeggen alle “natte groepen”, de techniek / installaties en leidingsschachten en trappen blijven op de zelfde plaats. Ook de gevels blijven ongewijzigd.

De ingrepen:
> op de begane grond:
– de mooie grote ruimte wordt naar achteren verplaatst en wordt een woonkamer
– de grote berging wordt naar voren verschoven en is ook bereikbaar vanaf “buiten”
– er is een kleine berging nodig in de woonkamer t.b.v. de installaties

> op de 1e verdieping:
– de helft van de ruimte wordt gebruikt wordt voor een woonkamer
– de andere helft wordt opgesplitst in 2 slaapkamers (circa 10m2) en een extra badkamer

> op de 2e verdieping:
– aan de zijde met mooiste uitzicht komt nog een derde woonruimte
– de badkamer wordt praktischer omdat de ingang verplaatst wordt naar de slaapkamer
– een separate toilet is mogelijk
– de masterbedroom van beperkte afmeting (circa 12,5m2) blijft

Nieuw ontwerp “plus”

In het laatste ontwerp is het eerdere ontwerp verder geperfectioneerd; de de slaapkamers zijn net een slag(je) groter. Ook de techniek / installaties zitten op een logischer plek, etc. Hiervoor zijn wel wat grotere ingrepen nodig hieronder de toelichting.

De extra ingrepen:
Algemeen
– de trap verschuift iets naar de achterzijde
– de installaties verschuiven (complexe ingreep echter alle “techniek” wordt wel gebundeld)

Door deze verschuivingen:
> op de begane grond
– ontstaat er een royale berging
– verdwijnt de techniek-berging uit de woonkamer
> op de 1e verdieping:
– wordt de woonkamer circa 20m2 en de slaapkamers circa 12m2
> op de 2e verdieping:
– wordt de woonkamer circa 22,5m2 de masterbedroom circa 14m2
– er ontstaan een grote multifunctionele natte ruimte (circa 14m2)

 

Een korte omschrijving van de nieuwe woning
Direct bij binnenkomst kan men links naar de mooie grote inpandige berging. Hier is volop ruimte voor de fietsen en alle klussen. De inpandige berging is natuurlijk ook rechtstreeks van buiten te bereiken. Via de royale gang komt men terecht in de TV kamer. Een bijzondere ruimte; eendjes zwemmen voor de ramen en er is een mooie verbinding met de bovengelegen eetkeuken door de vide. In deze tv kamer is ruimte voor een royale zithoek en bevindt zich ook de trap naar boven. Op de 1e verdieping bevindt zich een royale eetkeuken; voorzien van een kookeiland en alle denkbaar apparatuur. Natuurlijk is er volop ruimte voor het gehele gezin om uitgebreid te ontbijten en dineren. De kinderen slapen ook op deze verdieping en hebben de beschikking over een eigen badkamer. Via de trap kom je terecht op de twee verdieping waar zich een royale bibliotheek bevindt met inspirerend uitzicht over de omgeving. De masterbedroom bevindt zich aan de voorzijde en heeft de beschikking over een walkincloset en eigen badkamer.