Mooi ontwerp voor een dichte open keuken

De opdrachtgever is een ouder stel. Ze hebben eindelijk de plek gevonden waar ze wilde wonen. Een mooie locatie in een Goudse buitenwijk. Aan mij de vraag om inzichtelijk te maken wat de mogelijkheden waren voor, met name, de keuken.

Het raampje in de binnenmuur is handig om meer licht te krijgen maar niet gewenst in verband met de inkijk. Het stel wil letterlijk en figuurlijk geen “pottenkijkers” in de keuken. Aan de voorzijde willen ze een royale extra eethoek om ‘s morgens, in het ochtendlicht, te kunnen ontbijten. Vanuit die eethoek moet er goed contact zijn met de keuken. Echter vanuit de eethoek in de woonkamer moet de keuken “uit het zicht blijven”. De keuken moet vooral functioneel zijn met verschillende werkplekken; een plek om te wassen, snijden, koken en te “bergen”. De keuken moest wel een zekere relatie te hebben met de woonkamer.

In de huidige woning vinden ze de keuken te donker. Daarnaast zouden ze graag wat meer bergruimte willen hebben die goed toegankelijk is. Ook een groot aanrechtblad staat op het verlanglijstje. Het huidige barretje wilden ze niet meer. Dit ondanks dat ze dit erg handig leek als doorgeef plek voor de vaat (vanuit de woonkamer). De keuken moet ook ergonomischer worden; in hun oude keuken maakte ze nog vele “loop-meters” en er moet ook kritisch nagedacht worden over de aanrechthoogte.

Ontwerp open dichte keuken

Eigenlijk wil het stel een dichte open keuken. Wel het licht vanuit de zithoek maar niet het zicht vanuit de woonkamer. Wel een praktische afzetplek voor de vaat vanuit de eethoek maar niet het zicht op de vaat.

Daarnaast stond de wens voor verschillende werkplekken op gespannen voet met de eis voor een compacte keuken. Immers de L vorm, die de huidige keuken heeft, zorgt ervoor dat de werkplekken naast elkaar komen en er alsnog veel loop-meters gemaakt moesten worden.

Het tegenover elkaar plaatsen van verschillende werkplekken was de oplossing. Ik creëerde een U-vormige keuken waarbij er ook werkplekken tegenover elkaar werden gerealiseerd. Ook kon ik op deze manier de wens realiseren van een groot aanrechtblad. De verschillende functies konden verschillende hoogtes krijgen.

Licht werd in de keuken gebracht door de scheidingswanden dicht te houden tot circa 1,95 en daarboven te voorzien van glas. In de wand werden kasten aangebracht die aan beide zijde open konden.

Zo werd er niet alleen voldoende praktische bergruimte gecreëerd maar ook een doorgeef constructie voor de vaat. Ook kreeg de keuken zo een “relatie” met de woonkamer.