Nieuwe starterswoningen in oude touwfabriek

Na een moeizame start zijn de meeste starterswoningen uiteindelijk toch verkocht in de Oude Touwfabriek van Oudewater. Een oppervlakte van 43m2 voor 100.000 euro met een woonkamer (16m2) en slaapkamer (12m2) Waarom niet gekozen voor een hippe open loftachtige ruimte?

De Oude Touwfabriek is “organisch ontstaan” met de laatste “verbouwingen” in de jaren 60. Gevoelsmatig wellicht niet echt / geheel historisch. Een grote platte doos met veel dichte gevels en een karakteristiek dak. Een echte uitdaging voor de architect.

De architect koos ervoor om een grote patio te creëren. Zo’n 270 vierkante meter ging “verloren”. De woningen werden “face to face” gerealiseerd. Voor de meeste woningen is dit het enige “zicht” naar buiten (de slaapkamer van de overbuurvrouw). Door de “doos” zo open te werken is er een grote patio ontstaan en heeft de architect een mooie buitenruimte gecreëerd.

Een alternatief is zoveel mogelijk woningen “zicht naar buiten“ te geven en te werken met een tweetal kleine patio’s (het groene vlakke op onderstaande afbeelding).  Dit resulteert tevens in een vergroting van het woonoppervlak van de woningen van gemiddeld 10%. Door te kiezen voor twee kleine patio’s ontstaat er daarnaast meer sociale cohesie (geen 14 woningen aan 1 patio maar slecht 6 woningen per patio). Ook blijft het gevoel van “grote platte doos” sterker aanwezig.

Ik zit al een tijdje na te denken wat ik over het hoofd zie. Want de keuzes die gemaakt zijn zullen met een goede reden gedaan zijn. Binnenkort eens babbelen met de architect! Hij heeft al aangeboden om zijn ontwerp verder toe te lichten.