Appartementen in het pand van V&D Gouda?

Als het toch eens huizen waren,

Al een tijdje staat het warenhuis van V&D op de kleiweg weg te kwijnen. Nog minimaal tot 2017 blijft het leeg staan. Dit konden we van lezen in de plaatselijke krant. Maar loop eens over de kleiweg en kijk eens kritisch naar de voorgevel van het warenhuis. Er moet wel wat mee gedaan worden maar eigenlijk; Een plaatje toch?

Een handje vol Gouwenaren is er trots  op dat ze kunnen zeggen dat ze op het politiebureau zitten. Want waar vroeger “bromsnor” zat zijn nu diverse leuke / bijzondere woningen gecreëerd. Ik heb het natuurlijk over het oude politiebureau aan de Houtmansgracht. Henk Middelkoop van Spatia architecten heeft samen met Aannemersbedrijf Houtman daar een kleurrijke mix van woningen gemaakt. Van bescheiden startersappartement tot een chique grachtenpand.

Andere Gouwenaren wonen binnenkort ook in Edammer, Meikaas, Goudse, Jumbo of Volvet. Andere wonen in Villa Dukaat, Schelling, Gulden, Florijn, Duit of Daalder. Dit dankzij de jongens van White House Development. Deze heren weten onze (Goudse) monumenten, op een mooie manier, een tweede leven te geven. Het kaaspakhuis veranderen in een hip appartement complex en het oud Militair Hospitaal / oude belastingkantoor in wonen op stand in geschakelde villa’s.

En wellicht krijgt de uitspraak dat je huis onder water staat misschien wel een andere betekenis. Want woon jij binnenkort in het Pierenbadje of het Golfslagbad? Want het volgende project van de jongens van White House Development begint binnenkort. Ze hebben het wilde plan opgevat om het Spaardersbad om te bouwen tot een aantal woningen.

Maar kun jij binnenkort zeggen dat je woont in appartementen, Lijndraaien, Linnenwever of Schrijnwerker? Of je woon lekker groot dan woon je in type Vettewarier en als starter woon je dan in type Speldenmaker. Voor wie het niet weet; dit zijn allemaal oude ambachten die ooit op de kleiweg zaten. En die kleiweg is toch een top locatie om te wonen; midden in het centrum op loopafstand van het centraal station en je auto zet je gewoon een paar straten verder op in de parkeergarage! Wie zou dat nou niet willen?

Kortom het zou voor eeuwig zonde zijn als de verdiepingsgevels van het warenhuis ook niet waren bezet met ramen van huizen. Ook natuurlijk vanwege de karakteristieke voorgevel. Maar ook bijvoorbeeld omdat in het centrum van Gouda voldoende vierkante winkel meters beschikbaar zijn. De vele leegstand is de nachtmerrie van menig winkelier. Bovendien zien we nu ook al dat menig winkel weer terug gebouwd is naar een woning.

Dus bij deze een oproep aan de heren projectontwikkelaars. Zorg voor meer leven op de kleiweg en doe wat aan de leegstand in de Goudse binnenstad. En ontwikkel de V&D locatie tot een top locatie om te wonen!

Wie durft?