Turfmarkt kerk? Klaar voor het laatste oordeel?

De kerk op de Turfmarkt in Gouda; ik geloof erin! De kunstenaar dacht aan een park, de ontwikkelaar aan seriematige woningbouw, ChristenUnie aan behoud. En dacht er iemand aan een moskee?

Alle plannen en meningen over deze super locatie konden we lezen in de lokale krant. Ik ben er van overtuigd dat er meer kan dan “een vlekje opvullen met seriematige woningbouw”. De kerk verdwijnt, dat is vrijwel zeker. Maar kunnen we niet een nieuwe gemeenschap oprichten voor dit gebied. Waarom kunnen wij, Gouwenaren, niet zelf het gebied her / mee ontwikkelen? Waarom hebben wij, of welke woonconsument dan ook, iemand nodig die bepaald hoe wij wonen?

Oké, inderdaad de kerk verdwijnt. Want ook ik denk dat op deze locatie woningen gebouwd dienen te worden. Mijn advies is: maak een groen binnengebied met op beperkte schaal woningbouw.

Maar we hebben nu ook de kans om een oude bouwtraditie voor te zetten. We bouwen een nieuw hofje, een binnenplaats en of binnentuin met daar omheen gelegen een aantal woningen. Deze woningen mogen weinig “grond ruimte” in beslag nemen (om het gebied groen te houden) en zullen dus vooral de hoogte in gaan. Als we kijken naar de diverse huidige bouwhoogtes moet dat geen probleem zijn. De binnenplaats c.q. binnentuin is een plek van rust en bezinning om even weg te zijn van de hectiek (van de Kleiweg) en om tot rust te komen. Of een plek waar kinderen veilig spelen? Of misschien wel alle twee? Of maken we meerdere hofjes?

Want hoe het er uit komt te zien? Laat de gemeente de kaders bepalen en laten we het dan over aan de toekomstige bewoner? Ja, waarom niet. Een groep Gouwenaren die daar willen gaan wonen ontwerpen hun eigen huis. Dat zou mooi zijn. Ik heb het over collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Bodegraven ging ons al voor! En iets verder weg, in Ede, gaan ze nog een stapje verder. Daar gaan een aantal inwoners duurzame woningen bouwen.

Nog nooit werden zoveel huizen ontwikkeld door particulieren. Behalve in Gouda. Niet verwonderlijk dat CPO zo populair is: particulieren in een bouwcollectief zijn 10 tot 25% goedkoper uit dan met een gewoon nieuwbouwhuis. De regering stimuleert zelfs bouwen door provinciale subsidies voor CPO. Daarnaast is er een expertteam dat gemeentes bijstaat. Ook almere is een goed voorbeeld van een gemeente die effectief beleid voert op het gebied van zelf bouwen.

CPO is niets anders dan een groep mensen die zonder tussenkomst van een commerciële ontwikkelaar zelf hun nieuwbouwproject op het terrein organiseert. Het collectief kiest zelf een architect, een aannemer en houdt toezicht op het proces

Volgens mij kan de huidige eigenaar, Timpaan, nog een mooi prijsje vangen voor de grond. Dus of er echt sprake is van een miskoop (zoals ze zelf aangaven). Ik weet het niet. Een woning die je zelf bedacht en (mee)ontworpen hebt, voor een prijs die een stuk lager ligt dan een standaard nieuwbouwhuis. Mooi beschut gelegen in het groen midden in het historische centrum van Gouda. Dat verkoopt zichzelf!

Al mijn columns terug lezen? Kijk op; woningontwerpen.com