Rare jongens die Gouwenaren…

In het donker laten rijpen, niet te warm en een goede luchtvochtigheid. Ideaal voor de (Goudse) kaas, maar om te wonen…. Dus Gouda verbouwd een oud kaaspakhuis tot woningen. De helft van de bakstenen van de gevel eruit voor extra ramen en loggia’s en waarschijnlijk heb je dan een mooi complex waar het goed wonen is. Wel ten kosten van onder andere twee complete gevels van dit historisch kaaspakhuis.

Ook voor het mooie historische Weeshuiscomplex hebben ze plannen. Ook van origine niet geschikt om in te wonen maar het wordt wel omgevormd tot jongerenhuisvestiging. De gemeente gaf het exclusieve recht tot herontwikkeling aan 1 partij. Historische verenigingen worden toch wat bezorgd. Gelukkig hebben ze Harry Veenendaal nog; die gaat proberen om het pand op de lijst van Unesco te zetten: dan volgt een pakket aan regels, ver- en geboden om het pand te beschermen

Ombouwen van leegstaande kantoren boven de passage tot woningen leidden even tot paniek in Gouda. Want ze willen natuurlijk blijven staan in de top 3 van de meest leegstaande kantoorgebouwen. Woningbouwer Timpaan, eigenaar van de Turfmarktkerk, liet gelukkig weten dat iemand daar wellicht kantoren wil gaan realiseren. Ook de Rabobank deed nog een duit in het zakje; de bouw van een hoofdkantoor met extra capaciteit. De huidige vier vestigingen komen leeg te staan en de nieuwbouw wordt duurzaam gebouwd. Is het niet duurzamer om een bestaand leeg kantoorpand te nemen?

Schrappen van bushaltes in de buitenwijken noemen ze verplaatsen. Gevolg; een aantal wijken zien helemaal geen bus meer en in een andere wijken rijden (half) lege bussen achter elkaar. Ook schrappen ze bushaltes in het buitengebied, en dan zeggen dat de bus sneller is. Een aantal nieuwe busroutes gaan voornamelijk over de provinciale wegen rijden, waardoor er onder andere haltes in Bergambacht en de buurtschappen ‘t Beijersche en Koolwijk komen te vervallen.

Denken ze in Gouda dan dat iedereen met de fiets gaat? En dat ze op die manier de beste fietsstad worden. Ik vrees dat dat niet gaat lukken. De Gouwenaren zullen eerder de auto pakken en dan langs de (leegstaande) GoStores naar bijvoorbeeld het Outletcenter in Zoetermeer rijden.