Lekker duurzaam?

Het vlekje bij het bolwerk in Gouda, een superplek om te wonen waar al plannen voor zijn, of voor paar bomen met als prijskaartje voor elke Gouwenaar (van baby tot hoogbejaard) van ruim 7,5 euro. Wat doe je dan? Dan richt je een stichting op en ga je proberen die paar bomen te realiseren

De Goudse verzekeringen met “een sterk gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid” had een paar vierkante meters over? Wat doe je ermee? Wat is het maatschappelijk belang? Meer winkels (terwijl er honderden vierkante meters leegstaan in de stad) of een fietsenstalling. Juist ja, dan kies je voor winkels want die leveren meer op (als ze verhuurd worden). En dan laat je de gemeente een nieuwe fietsenstalling bouwen, eventueel lekker duurzaamheid, met een hip groen dak.

De gemeente wil duurzaam zijn / worden en haar stad verder uitbreiden. En wat doe je dan als je een centraal lapje grond als de spoorzone beschikbaar hebt? Meer kantoren toelaten (terwijl er in de Goudse poort nog honderden vierkante meters leegstaan) of kiezen voor woningbouw. Juist ja, dan kies je voor kantoren. En dan lijkt het net echt als de Rabobank een lekker duurzaam kantoor neer mag zetten.

Of het nu een te laag gelegen polder is of een mooie dijk met vergezichten, moeten we echt alles vol bouwen? Of kiezen we voor groenbehoud omdat het van wezenlijk belang is voor het welzijn voor een ieder nu en in de toekomst. Afijn je raad het antwoord al.

Gelukkig zijn er wel wat initiatieven die me wat positiever stemmen. Zo werd op 13 februari

Duurzaamheidsplatform Gouda in het zonnetje gezet. Dit platform wil via een gezamenlijke aanpak versnelling geven aan duurzaamheidsinitiatieven.

Ook het plan van onze wethouder, Hilde Niezen, vond ik wel interessant. Gouda moet veel meer een fietsstad worden. Om te beginnen moet het doorgaand verkeer van de singels verdwijnen. Want meer de fiets pakken doen mensen niet uit zichzelf. Zo kom ik regelmatig in het zwembad en vele Goudse zwemmers komen daar ook en, juist ja, met de auto. Maar wat nu als je sneller van A naar B (zwemmen) komt met de fiets dan met de auto.

Dus een compacte stad is mijn inziens nodig. Bolwerk en stationsgebied vol bouwen met woningen en de hoogte in waar het kan, met een goed fietspaden netwerk en goede fietsenstallingen. Mooi wonen in een echt groene hart waar je heerlijk met je fiets erop uit kan trekken.

En laten we nu ophouden om altijd te roepen, als persoon of als organisatie, dat je lekker duurzaamheid bezig ben. Want iedereen beweert het wel te zijn maar…. Maar wat is nu eigenlijk duurzaam? “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”

Oftewel als je iets doet houd dan rekening met de gevolgen voor de volgende generaties.