Jouw woongeluk?

Afgelopen maandag was de dag van het geluk. Maar hoe gelukkig woon jij eigenlijk? Want op de juiste locatie raak je alles of moet ik zeggen vrijwel niks kwijt. Zo kun je jezelf de gelukkige bewoner noemen van een appartement op een super locatie in Amsterdam voor slechts 1200 euro per maand van maar liefst 30 vierkante meter. Een en ander, uiteraard, exclusief servicekosten….

Amsterdam heeft nu circa 40 duizend “woningen” van minder dan 40 vierkante meter. Utrecht, Den Haag en Rotterdam volgen. Gelukkig snappen sommige van de bedenkers van “al” dit moois dat je wel wat compensatie materiaal moet hebben… Denk hierbij aan razendsnel internet, een restaurant, een mediazaal, een binnentuin of zelfs een wasmachinezaal.

Gouda komt er gelukkig positief af qua grootte van de nieuwbouw. Alhoewel, de meeste moeten zich gelukkig prijzen met het formaat van een goede patio onder noemer tuin en met meer dan 75 vierkante meter heb je al een grote tussenwoning in Gouda. Maar mensen ervaren het meeste woongeluk in een twee-onder-één- kapwoning of een vrijstaand huis met minimaal 4 kamers en een woonoppervlak vanaf 120 m2 met een eigen tuin, parkeren op eigen terrein en kavels vanaf 500 m2 zo blijkt uit onderzoek.

Is het, tegen elke wens van woongeluk van de consument, kleiner wonen de enige oplossing voor de woningnood? Ja, op enkele “hotspots” na valt dit niet te voorkomen. Maar staat er niet in elke stad honderden vierkante meters winkel- en of kantoorruimte leeg? Zo ook in Gouda? Gelukkig hebben we in Gouda Daphne Bergman nog. Zij maakt zich hard voor een nieuwe leegstandsverordening: als een eigenaar een pand in de binnenstad langer dan een jaar nodeloos leeg laat staan, gaat de gemeente zelf huurders zoeken. Ook kunnen dwangsommen worden opgelegd. Wanneer volgt de Goudse Poort zou ik haast willen zeggen?

Ook moeten we ons in Gouda gelukkig prijzen dat we Theo Krins hebben. Hij wil meer druk zetten op pandeigenaren, die hun panden in de binnenstad niet (kunnen) onderhouden. Pandeigenaren kunnen maximaal vijf ‘sterren’ verdienen als hun pand is opgeknapt en als steun in de rug zou de gemeente een oplossing kunnen zoeken in de financiering of garantstelling. Misschien moeten we ook zo iets bedenken voor de partijen die creatief om gaan met de ruimte? Denk hierbij aan het stapelen en mixen van functies. Waarom niet vaker op een woonboulevard een mooi parkje zoals we in Rotterdam zien? Of nog mooier, er ook nog wat woningen bovenop? Ik heb nog wel wat ideetjes voor Gouda: wonen en werken op de woonboulevard, het wel realiseren van een islamitisch centrum in een van de leegstaande kantoren aan de Antwerpseweg en in de toekomstig leegstaande kantoren van de Rabo op de Nieuwe Gouwe O.Z. ligt het woongeluk voor het oprapen. Zeker op de bovenste verdiepingen met een schitterend uitzicht over de omgeving. Als je daar niet gelukkig van wordt! En tot slot gooien we de bouwvergunning voor die stenen schoenendoos met er bovenop auto’s naast het historische kaaspakhuis in de prullenbak. Op die plek komen royale vierlaagse stadswoningen. Want gelukkig schoot net op tijd het “Ikea Utrecht concept” ons te binnen. We hebben nog wat ruimte beschikbaar, shop geluk midden in de wijk, op de plek van de huidige voetbalvelden van Ona. Een supermarkt met ernaast parkeergelegenheid en boven dit alles de nieuwe voetbalvelden. Of draaf ik nu een beetje door?