Rendement op je spaargeld….

Tja wat doe je met je spaargeld. Nu al is de inflatie hoger dan de “vergoeding” die je bij de bank krijgt. Bankdeskundige zijn niet verbaasd als je dadelijk moet betalen om geld op spaarrekeningen te zetten. Maar ja wat dan.

Laat allereerst toch maar wat op je rekening staan. Want waterschap Rijnland begint een campagne wat inwoners zelf kunnen doen om droge voeten te houden. Boze tongen beweren dat we zelf hun drempels moeten verhogen om zo het water van een hoosbui buiten de deur te houden.

Je kunt het (eventuele) resteren geld omzetten naar stenen. Als het een mooie zomer wordt zal zeker een bungalowtje in ParqGreen “Reeuwijkse Plassen” een mooi rendement opleveren. En er zijn nog wel wat bungalowtjes te koop. Of je kunt kijken of een leuker, net iets groter, beter of mooier woninkje kunt vinden. Ga daarvoor, op zaterdag 6 mei, naar de “Woonbeurs Gouda” die wordt gehouden in de Stadswinkel.

Maar misschien moet je buiten onze mooie stad gaan zoeken. Want met gemiddeld 101 vierkante meter per woning, heeft Gouda de kleinste huizen van het Groene Hart. Dat blijkt uit een overzicht van het CBS. Dit terwijl het landelijk gemiddelde is 119 m2. Met gemiddeld 131 vierkante meter per woning, heeft Nieuwkoop de grootste huizen bij ons in de regio.

Maar een investering doe je natuurlijk met een goede toekomstvisie. Want langzamerhand wordt het duurzaam bouwen van woningen de norm. In nieuwe huizen is het dadelijk niet meer vanzelfsprekend dat er een gasaansluiting is. En vanaf 2030 moet iedere woning energieneutraal zijn. Een lastige, maar wel een haalbare eis, denken vele deskundige.

Afgelopen maand hadden we nogal grillige, vooral wat koudere, temperaturen. En dan is het bij, een temperatuurdipje, wel handig om effe een tikje te geven tegen de thermostaat waardoor ons cv keteltje ons uit de kou haalt. Dat moeder aarde dan weer een extra tikje geeft in Groningen gaat ons – letterlijk en figuurlijk – niet niet in de koude kleren zitten. Een wat “vriendelijke” (voor mens en natuur) verwarming zou eigenlijk wel moeten. Mooier zou zijn dat we die kachel niet meer hoeven aan te zetten omdat we ons huis goed geïsoleerd hebben. Voor de liefhebbers; het zogenaamde Trias Energetica principe.

En wat is nu het geval; het isoleren van je woning loont. Terwijl je spaarrekening nog geen schamele 1 procent oplevert kan spouwmuurisolatie een rendement opleveren van 11 procent. Ook andere soorten isolatie hebben een goed rendement: Dakisolatie (8 procent), Vloerisolatie (7 procent) en Dubbel glas (5 procent) aldus milieu centraal. Woon je in een VVE dan ben je waarschijnlijk nog net op tijd voor een extra subsidie om dit mooie rendement te gaan behalen.

Als particuliere huizenbezitter ben je te laat voor subsidie maar je kunt ook “gewoon” gaan voor zonnepanelen. Dan krijg je altijd zo’n 20% terug. De btw op zonnepanelen kun je namelijk terugvragen van de Belastingdienst. En met een rendement van ruim 10% heb je toch maar 10 keer zoveel rendement als op je bankrekening!