Wie de jas past trekke hem aan …

Met gemiddeld 101 m2 per woning, heeft Gouda de kleinste huizen van het Groene Hart. Dat blijkt uit een overzicht van het CBS. Dit terwijl het landelijk gemiddelde 119 m2 is. Met gemiddeld 131 m2 per woning, heeft Nieuwkoop de grootste huizen bij ons in de regio.

Zo schreef ik al afgelopen week.

Dus met een kritische blik bezocht ik de woonbeurs . En met het zonnetje erbij heb ik, zonder jas, eens een extra rondje door Westergouwe gelopen.

En ik moet zeggen wat er nu in Westergouwe is en wordt gebouwd “das bes wel mooi”; verschillende types met verschillende prijzen. Maar zoemen we wat dieper in dan is het toch weer vaak van hetzelfde; een breedte van 5 meter. Een keuken en gang aan de voorzijde, een tuingerichte woonkamer, net voldoende ruimte voor 3 á 4 slaapkamers en een kleine achtertuin. En dat allemaal voor een prijs van de circa 2,5 ton.

Oeps dus eigenlijk allemaal hetzelfde hoor ik je nu denken? Eh, ja ze zijn vaak van binnen – globaal – hetzelfde, alleen hebben ze een andere jasje aan. Denk hierbij aan net een andere kapvorm, een andere kleur baksteen etc. Alleen als je echt je portemonnee, uit je jas, trekt dat kun je iets anders kopen. En dan moet je denken aan een complete woning vanaf zo’n beetje een half miljoen. Dit inclusief tuinaanleg op dat nare ophoogzand.

Maar we zijn, zeker in Gouda, toch een multiculturele samenleving? We willen toch allemaal wat anders? Of bouwen we met opzet alleen voor een homogene doelgroep? Of is het niveau slikken of stikken?

Want er zijn particulieren die graag zelf hun huis bouwen. Maar in Westergouwe is hiervoor beperkt ruimte ingeruimd. En dan alleen voor de bovenkant van de markt. Ook zijn er een aantal particulieren die willen of kunnen geen huis kopen van 2 ton of meer. Maar voor onder de 2 ton kun je eigenlijk niets kopen in Westergouwe. Dan zijn er ook gezinnen die gewoon lekker veel slaapkamers nodig hebben. Maar huizen met meer dan 4 fatsoenlijke slaapkamers zijn daar maar sporadisch te koop. En wil je letterlijk en figuurlijk je steentje bijdragen aan een beter klimaat? Ook dan is er geen plek voor je op Westergouwe. Want de wettelijke (energie) eisen (minder mag echt niet) worden gezien als standaard. Mooier zou zijn om de lat wat hoger te leggen.

Het kan wel anders! Zo heeft de gemeente Barneveld in overleg met de projectontwikkelaars besloten om een aantal nieuwbouwwijken gasloos te realiseren. De gemeente Almere bied goedkope zelfbouw kavels aan. Bij de gemeente Heerenveen betaal je geen leges als je (bijna) energieneutraal een woning bouwt. En woningcoöperaties en commerciële marktpartijen komen met producten als koopgarant en duokoop. De meningen over deze producten zijn verdeeld maar ze zorgen er wel voor dat je woning betaalbaarder wordt. En zo kan ik nog wel wat voorbeelden geven.

Maar wie durft dit aan in Gouda om de mouwen, van zijn jas, op te stropen. Want de belangen en de risico’s zijn hoog. Maar ik heb begrepen uit betrouwbare bron dat er wellicht op gebied van duurzaamheid wat gaat veranderen bij de volgende fase(s). Maar voorlopig voelt het rondje Westergouwe nog, al met al, met of zonder jas, toch nog een beetje als van een koude kermis thuiskomen.