Ruime gezinswoning

Eerder heb ik een woningontwerp voor een jong stel gemaakt (zie “Zoek eerst echt alles uit voordat je de knoop doorhakt!”) In het uitgevoerde ontwerp stond, uiteraard, de opdrachtgever centraal. Maar stel dat de opdracht niet was voor jong stel maar een gezin met 3 kinderen. En we staan aan het begin van het proces. Er zijn er nog geen beperkingen opgelegd. Op basis hiervan heb ik ontwerp 3 gemaakt.

ontwerp 1 ontwerp 2 ontwerp 3
Bijkeuken opslagruimte

CV + wasmachine

kleine opslagruimte

CV + wasmachine

toilet ruimte

kleine opslagruimte

dienstingang”

toilet ruimte

Keuken relatief kleine gesloten ruimte

gedateerd

deur naar buiten

loopt over in woonkamer

royale keuken, muur opstelling

deur naar buiten

loopt over in woonkamer

beperkte opstelling mogelijk

opstelling onder raam

Woonkamer (gevoelsmatig) smal

met deur naar keuken

gedeeltelijk verbreed

met open keuken

gedeeltelijk verbreed en verhoogd

met open keuken

Badkamer 1e verd circa 5 m2

verouderd

inpandig

circa 6 m2

gemoderniseerd

inpandig

circa 5 m2

gemoderniseerd

voorzien van raam

Toillet 1e verd in badkamer in badkamer separaat
Slaapkamers 1e verd kindersslpkmr (=kslp) 13m2

masterbedroom 16m2

kslp 1 13m2

masterbedroom 16m2

masterbedroom met uitzicht

kslp 1,2,3 ieder circa 9m2

met rechte wanden

2 met uitzicht

Slaapkamers 2 verd NVT kslp 2,3 ieder circa 9m2

onder de kap

1 slaapkamer met uitzicht

masterbedroom circa 15m2

onder de kap

met uitzicht

Badkamer 2 verd NVT NVT circa 5m2

open verbinding met masterbedroom

CV ruimte 2e verd NVT NVT Wasmachine opstelplaats

CV opstelplaats

1 = Oude = zoals het pand is aangekocht 2 = Uitgevoerd = zoals het pand is geworden 3 = Mogelijk= zoals het pand had kunnen worden

begane grond
Via de achterdeur kom je in de bijkeuken (plek voor jassen en schoenen) en van daaruit kom je in de keuken. Door het keukenblok onder het raam te plaatsen is er zicht op spelende kinderen in de tuin en is er voldoende licht op het werkblad. Het toilet bevindt zich in de bijkeuken. Hierdoor kan er extra breedte gecreëerd worden in de woonkamer. Voor meer gevoel van de gewenste ruimtelijkheid zorgt het verhoogde plafond.

1e verdieping
Vanuit de woonkamer is het 1 trap omhoog naar alle kinderkamers. Door “herpositioneren” ontstaan er 3 slaapkamers van ongeveer gelijke oppervlakten. Twee van deze slaapkamers hebben vrij uitzicht. De badkamer is er voor de kinderen (tijdens “spitsuren” maken er maximaal 3 personen gebruik van). De badkamer heeft een raam zodat er voldoende licht en ventilatie is. Ook is er een separaat toilet.

2e verdieping
De bovenste verdieping is het domein van de ouders. Zij hebben de beschikking over een ruime slaapkamer en privé badruimte met toilet(totaal oppervlakte circa 20m2). Deze ruimte heeft een super vrij uitzicht. Op deze laag is ook nog ruimte voor een berging met CV, wasmachine en droger. De lengte van de warm water leidingen naar de diverse wastafels zijn minimaal. Ook hoeft er weinig gelopen te worden met wasgoed.

2 laags = bestaand / 3 laags + schildkap = zoals uitgevoerd /  3 laags + gedeeltelijke schildkap = ontwerp