Gaat Gouda het gebruik van aardgas echt terugdringen?

Alle hoge omes van de belangrijkste woningbouwverenigingen en onze eigen wethouder kwamen op woensdag 30 mei 2017 bij elkaar om het beleidsplan voor wonen in een huurwoning voor de komende jaren vast te leggen. “Gouda wil gebruik van aardgas terugdringen” kopte de regionale krant.

Minder hoge energierekening voor huurders?

Als huurder ga je straks bij de grote jongens (Mozaïek en Woonpartners o.a.) minder aan energie betalen. De huurders van de meest slecht geïsoleerde huizen gaan globaal maximaal 30% minder aan energie (gas en elektra) betalen m.b.t. de energievraag van de woning. En dat soort plannen die klinken goed. Maar 30% minder is nog altijd minimaal 50% meer dan voor een zelfde soort woning in Westergouwe.

Geen gas meer nodig in je bestaande huurwoning?

Het kan met een nul op de meter (NOM) woning want dan wordt de beperktere energievraag (die elektrisch is) van de woning gemiddeld – in 1 jaar tijd – door de woning zelf opgewekt. “de woningcoöperaties zijn bereid tot een pilot “Nul op de meter renovatie”……voorwaarde dat de gemeente de extra investeringskosten…..”. U snapt het; we willen wel een experimentje duurzaam als de ander, in dit geval de gemeente, maar wel betaald. Dit terwijl de extra investering ook (gedeeltelijk) bij de huurder door de zogenaamde Energie Prestatie Vergoeding word teruggehaald. Huur je dadelijk dus zo’n mooie gerenoveerde NOM woning, dan betaal jij en de gemeente (mee) aan jouw lage energierekening.

En wordt de lat wat hoger gelegd bij nieuwbouw?

Er zijn allerlei nieuwbouw concepten mogelijk waarbij er nog betere resultaten behaald worden dan een NOM woning. Als je helemaal super bezig bent levert je nieuwbouwhuis energie op voor o.a. je elektrische auto. Technisch allemaal mogelijk! De woningbouwverenigingen lijken bij nieuwbouw een paar stapjes de goede richting te zetten. Maar de grote stappen, die helaas vooral geïnitieerd dienen te worden door de gemeente en overheid, blijven bij de gemeente Gouda achterwegen.

De gemeente: ,,Bij fase twee van Westergouwe is het aantal woningen dat op gas wordt aangesloten nog maximaal 49 procent. In fase 3 gaan we al naar nul procent”. Over alle andere nieuwbouw van koopwoningen in onze gemeente wordt verder niet gepraat. Dus het grootste gedeeltelijk van de nieuwbouw in onze gemeente hoeft alleen maar te voldoen aan de minimale wettelijke landelijke milieunormen en heeft dus nog een gasketel.

Van het gas af?

Volgens de corporaties is het ‘van het gas halen’ van bestaande woningen niet zo makkelijk. ,,De laatste vier jaar hebben we alle ketels vervangen door zuiniger exemplaren. Dat is een flinke investering geweest en we verwachten dat de ketels minimaal 15 jaar meegaan”

Dus ik denk dat de kop van de regionale krant goed gekozen is”: “Gouda wil gebruik van aardgas terugdringen” Mooier was het geweest als ze hadden kunnen koppen “Gouda gaat het gebruik van aardgas groots terugdringen”.