Je groen en blauw ergeren…

Koud hé?
Laatst zag ik op facebook een foto van iemand die in zijn koelkast zat. Wellicht begrijpelijk want het was wel erg warm de afgelopen maand. Gouda had zelfs te maken met een hittegolf. Maar gaan zitten in je koelkast is nou niet bepaald de beste optie….

Een blok energie!
Want eigenlijk verstoppen we ons dan voor een “pakketje energie” (de warme lucht in huis). Waarom zouden we dat pakketje energie niet uitpakken? Er zijn systemen die warme lucht verzamelen (uit je huis halen) en het omzetten naar warm water. Kun je zonder bezwaar wat vaker onder de (lauwe) douche. Immers de warmte die je hiervoor nodig hebt is vrijwel gratis. En dat is toch heel wat beter dan bijvoorbeeld zo’n energieverslindende airco. Ter info; op hete dagen wordt er hierdoor minimaal 10 procent meer energie verbruikt in Gouda dan normaal!

Oogsttijd
Koud genoeg in huis? Dan kun je energie blijven oogsten! Want de felle zon en de lange dagen zorgden afgelopen maand zorgden voor een maximale opwekking van zonne-energie in Nederland. Een recordoogst! Gezinnen met veel zonnepanelen zagen, mits ze geen airco lieten loeien, hun stroommeter lekker teruglopen,. Zij hebben sowieso een voordelig voorjaar achter de rug; volgens voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal waren mei en juni uitstekende zonnemaanden.

Nat hè?
Dus zo droog als het de afgelopen maand was zo nat kan het de komende maanden worden. En dat betekent, het gevaar van water overlast. De essentie is dat tijdens zo’n bui het regenwater snel moet worden afgevoerd. Dit betekent een enorme druk op het riool. Daarom is ook in Gouda Operatie steenbreek van start gegaan. Het doel van Operatie Steenbreek is om de burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. Dus het terras / stenen eruit en het groen erin.

Groen?
En de verlichting van al dat moois in de tuin? Die komt natuurlijk van lampen op zonne-energie. En als we het helemaal goed doen slaan we ook de energie die we op ons dak hebben opgewekt op om ‘s avonds te gebruiken. Met batterijen als de Powerwall van Tesla kun je zonne- en windenergie opslaan. Die zijn nu nog erg duur, maar men verwacht dat de prijs – net als die van zonnepanelen – op termijn fors gaat dalen. En dan zet de energietransitie vanzelf door. We staan nu aan het begin.