Blijkbaar leven we verkeerd….

“een kar die ratelt op de keien” “een slagerij J. van der Ven” “een kroeg, een juffrouw op de fiets” “wat leefden ze eenvoudig toen, in simpele huizen tussen groen” Maar blijkbaar leefden ze verkeerd, want ook Gouda is gemoderniseerd.

Nu brengen onze auto en onze elektrisch fiets ons waar we willen. Onze levensmiddelen worden verkocht in supermarkten waar we zaterdag met onze auto heen rijden. En de grotere spullen bestellen we via internet en worden afgeleverd door de vele bestelbusjes die rijden door onze stad. Onze spullen zijn lekker goedkoop dankzij grote zeeschepen uit verre landen. En we kunnen “seizoensgroente” het hele jaar eten dankzij kassen met kunstmatige verlichting en verwarming.

Maar blijkbaar leven we verkeerd. Extremen in het weer leiden er toe dat we tijdens hoosbuien het teveel aan water niet meer, op een natuurlijke manier, kwijtraken. Parkeerruimten in Rotterdam zijn tijdelijke waterbergingen en ook in Gouda is operatie Steenbreek begonnen, daarbij moet de burger zijn terrasje opgeven om sneller van het regenwater af te komen. Het verkeer op onze ijsseldijk is ontregeld. De dijk moet worden verstevigt voor het stijgende water. En in ons groene hart moet worden geboord naar gas. Groningen zakt al weg en onze eigen energie rekening blijft maar stijgen. De rekening voor ons verbruik is dadelijk letterlijk en figuurlijk niet meer te betalen.

En wat de toekomst brengt. Wie het weet mag het zeggen. Zonnepanelen zijn er nu al in vele maten en soorten. We oogsten anno 2017 de binnenwarmte in ons huis. En we hebben fitnessapparatuur die energie oplevert. Kan het veel gekker?

Ja zeker. Ik verwacht dat we in de toekomst ons huis in elkaar laten zetten – daar – waar wij op dat moment moeten zijn in verband met ons werk of gewoon omdat we daar willen wonen. We hoeven niks meer aan te sluiten want we leven off-grid. We hebben immers geen leidinkje nodig voor gas of elektra want er is energie in overvloed. Niet alleen voor ons huis maar ook voor onze auto. En het overschot verkopen we gewoon aan bijvoorbeeld de Croda. Onze groente en kruiden groeien in ons keukenkastje of op ons groendak. En hebben we nieuwe spullen nodig dan komen die uit onze 3D printer die gevoed wordt met afval wat we zelf recyclen. We zitten op een bankje bij de Reeuwijkse plassen, thuis, samen met een vriend die in Australië is dankzij virtual reality.

Maar, laten we niet wachten op de toekomst maar gewoon beginnen. Want wellicht heb je plannen om er vanmiddag even tussen uit te gaan. Tuurlijk doen! Onze natuur is op zijn mooist. Zeker in het groene hart. Maar ga gewoon eens lekker wandelen, vanaf het centrum ben je binnen een kwartiertje in de prachtige krimpenerwaard. En als je liever een stukje wil fietsen. Pak dan gewoon eens niet de elektrische fiets. Moet of mag je naar de vrienden of familie kijk dan eens kritisch of je niet met openbaar vervoer kunt gaan. Wellicht in combinatie met die spot goedkope OV fiets. Volgens mij is dan de reis een stuk relaxter dan om zelf met de auto te gaan: geen zondagsrijders en files.