Wonen in Gouda?

Kerkbanken eruit zitbank erin?
Wie wil dat nou niet, dachten ze bij Timpaan, “wonen in een oude kerk” midden in het oude stadshart van Gouda en volgens menigeen cultuurhistorisch waardevol. Maar de kogel is door de kerk; zoals we eigenlijk al een paar jaar geleden wisten moet nu de sloopkogel echt door de Turfmarktkerk. De nieuwe eigenaar, is de lachende derde. Voor een appel en een ei – slechts 2 ton – heeft hij een schitterend lapje grond gekocht. Alleen al een parkeerplek op die locatie levert zo’n 30.000 euro op. En nu maar afwachten of de geplande 20 woningen ooit gerealiseerd gaan worden.

Shoppen bij de buren?
Wonen boven één van de vele (lege) winkels die Gouda centrum rijk is? De gemeente voert niet echt actief beleid om dit te stimuleren. We zijn onder andere afhankelijk van marktpartijen zoals Mozaïek wonen. Die bewijst, bij de verbouwing van het voormalige stadskantoor tot woningen in de Agnietenstraat, dat het kan. Betaalbaar en gasloos. Over verantwoordelijkheid nemen gesproken. De gemeente wacht ondertussen rustig af tot (ver) na 2020 om er (echt) serieus werk te maken van “gasloos” c.q. duurzaam wonen.

Hypotheek onder water?
Een andere marktpartij is druk met een zwembad. We zijn ondertussen weer een paar jaar verder en zijn de gehele discussie vergeten of we wel af wilden van alle “buurtzwembaden” Maar één van die “buurtzwembaden”, nota bene met onze eigen centen bij elkaar gespaard, wordt nu het paradepaardje van de ontwikkelaar. O ja zeker, het ziet er erg mooi uit (op de artist-impressions). En het pand doet wederom zijn naam eer aan; of je heb aardig gespaard of je moet zwemmen in het geld om te kunnen wonen in het Spaardersbad.

Van het gas af?
Minimaal 250 50plussers willen graag in een energie-neutraal gebouw gaan wonen. Voorzien van een warmtepompinstallatie, 600 m2 zonnepanelen en hoogwaardige isolatie. De plannen zijn dus duurzaam en groen, passend binnen het bestemmingsplan, waarbij het gebouw dusdanig wordt vormgegeven dat de groene aansluiting met de omgeving in- en over het gebouw doorloopt. De reactie van de gemeente; “leuk en goed” maar de buurt wil het niet dus wij zullen er niet aan mee werken.

Gezellig wat huren?
De energiecoaches komen binnenkort weer op de koffie bij de huurders van Mozaïek wonen. Misschien kunnen ze meteen wat vertellen over inbraakpreventie en het voorkomen van geluidsoverlast. Want niet iedereen is een voorstander van contact met de buren. Zeker niet als dit dwars door de muren gaat. En niet ieder onverwachts bezoekje is gezellig. De buitendeuren van sommige huurwoningen kunnen letterlijk en figuurlijk zonder problemen platgelopen worden door inbrekers. Kortom Mozaïek wonen kan nog wel woningverbeteringen uitvoeren zo bleek uit eigen onderzoek.

Niet het dak op maar de fiets op?
Dan nog voor diegene die wat positiviteit missen in dit stukje; heb je dan toch je eigen stekkie gevonden in het mooie Gouda kun je binnenkort, mits het weer toelaat, lekker duurzaam op de fiets naar je werk gaan. Binnen drie jaar komen er namelijk snelfietsroutes van Gouda naar Rotterdam, zo las ik in de krant. Elders in het Groene Hart komen ook mogelijk nieuwe snelfietsroutes. De provincies Zuid- en Noord-Holland zien dat ook wel zitten. Maar laten we 1 ding afspreken; ga je met de elektrische fiets dan laad je die natuurlijk wel op met zonne-energie!