Zullen we iets afspreken?

Een nieuwe keuken, een nieuwe auto. Allemaal aankopen die direct ons woongenot verhogen. We doen daarbij ons best om een zo’n goed mogelijk product tegen een zo’n goed mogelijke prijs te verkrijgen. Van de aankoopprijs gaat minimaal één vijfde naar de overheid en minimaal één vijfde naar de verkooporganisatie en over 10 jaar…is het niets meer waard. Gaat het daarbij om “vervoer” of “kookgenot”. Deels, want we zijn allemaal gevoelig voor wat de omgeving ervan zegt. Het verhoogt je status of bevestigd je imago.

“Wat heb jij een mooie handige keuken”, “een tweedehandsje gekocht ach ja inderdaad een nieuwe auto is ook zo duur……” Maar hoe vaak hoor je nu iemand zeggen; “zo wat heb jij mooie zonnepanelen op je dak”, of “jij bent goed bezig met je mooie zonnepanelen”. Het gaat er dus ook om wat de omgeving ervan vindt. Je ziet het ook met de fairtrade producten “zie mij ik ben goed bezig met mijn fairtrade producten”.

En nu komt het mooie; die omgeving die ben jij. Zullen we 1 ding afspreken? Geef eens een compliment of desnoods een kritische opmerking aan vrienden en of bekende om zo met z’n allen wat duurzamer te worden.

Nee, nee, ik verwacht niet dat je morgen naar de buurman gaat en zegt “zo buurman wat glimmen je zonnepanelen mooi op je dak” of “hè buurman ik zag gisterenavond nog wel heel laat het licht bij je branden, is dat nu wel nodig?! das niet erg duurzaam hoor!”

Maar mijn tip is wel; laten we eens klein beginnen. De overheid dwingt ons plastic boodschappentasjes te kopen en bij de Aldi kunnen we straks de eenmalige plastic boodschappentasje niet eens meer kopen. Jammer dat dit afgedwongen moet worden. Zullen we dat nu eens veranderen?
Zeg eens bij de kassa van de supermarkt “ach meneer heeft u voor die twee boodschapjes echt een plastic boodschappentasje nodig” of nog beter “hè mevrouw das slim u heeft uw eigen boodschappentas meegenomen” of “ze verkopen hier ook handige stoffen tassen” afijn je snapt het wel.

Wedden dat als iedereen die kritische houding aanneemt in de winkels er over een paar maanden geen plastic boodschaptassen meer te koop zijn in de winkels omdat er dan te weinig vraag naar is. En zullen we, in ieder geval daarna, beginnen met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Dit in plaats van te wachten op de – terugtrekkende – overheid. Een overheid die ons gaat verplichten of subsidiëren. Want zonnepanelen hebben nog altijd een hoger rendement dan de beste spaarrekening.