Ieder zijn vak…….laat je niet verleiden …

Ik vind het toch wel knap wat die marketinggasten doen als er een woningproject moet worden verkocht. Iedereen doet het en iedereen weet het; een leuke (profiel) foto, een goed verhaal en je wordt bekeken. Je vertelt natuurlijk alleen maar jouw geluk. Zo verhoog je je status en je image (en het aantal likes). Ook nieuwbouwwoningen worden steeds vaker zo verkocht. Een mooie artist-impression, een goed verhaal en er wordt verteld over het toekomstig (woon)geluk.

“Wakker worden met kwakende eenden op de achtergrond, de schittering van kabbelend water op je plafond, ontbijten in de zon, relaxen op jouw terras over het water… “ zo schrijven de marketinggasten. Dat klinkt toch veel beter dan woningen die de eerste klap / vloedgolf mogen opvangen bij een dijkdoorbraak. Of zoals we lezen op de website “in de randwoningen van Eiland 1 is een keerwand opgenomen. Deze voorkomt overlast in geval van een dijkdoorbraak”. Na zo’n doorbraakje staat er, en dat is letterlijk en figuurlijk bepaald geen kattenpis, zo’n 6 meter water in je straatje. “Wakker worden met kwakende eenden naast je bed, de schittering van kabbelend water tegen je plafond, ontbijten in het water, relaxen op jouw dak in het water… “ had natuurlijk ook gekund. Maar naast een goed verhaal hoort ook een goede naam. Ja, en hoe noem je zulke woningen nou? Golfbrekers? Damwoningen? Nee, dan klinkt kadewoningen toch een stuk beter. Waar de kade is vraag ik me nog steeds af.

Dan naar een bestaande wijk in Gouda. Je betaalt daar gemiddeld zo’n 2700 euro per vierkante meter woonoppervlakte. Gemiddeld, want goedkoper kan ook, zo staat er voor ruim 4,5 ton zo’n 180m2 (!) woongeluk te koop. Een mooie half vrijstaande woning gebouwd in de jaren 30 met een goed lapje grond en direct te betrekken. Tegenover het jaren 30 paleisje ligt een object van de herontwikkelings-ontwikkelaar. En daar wordt bewezen dat flink duurder ook kan. In dat object zijn woningen te koop met een vraagprijs van 5 ton voor zo’n 140m2 woonoppervlakte met een bescheiden tuin. Maar wel, als we de marketinggasten moeten geloven, “Wonen met herinneringen aan vroeger en het comfort van nu. .. straks genieten van een aangenaam mediterraans klimaat”. Onder het motto “durft u de sprong te wagen?” kun je volgende week je slag (?) slaan tijdens het open huis / zwembad en je krabbeltje te zetten voor de aankoop van jouw vrije slag.

Tenslotte; worden we eigenlijk als consument afgezet / bedrogen? Nee, natuurlijk niet. Alles heeft zijn prijs. De hier aangeboden woningen zijn allemaal zeer bijzondere woningen. En iedere woning heeft zo zijn plussen en minnen. Maar de taak van de marketinggasten is wel te plussen in de plussen. De status, het image, het geluk, etc. die door de gasten wordt toegevoegd die krijg je er niet automatisch bij. Dus mijn tip zou zijn wees nuchter. Kortom wat koop ik nu eigenlijk en waarom? Of zoals mijn oma al vroeger zei “bezint eer ge begint”.