Huizenmarkt in Gouda..

Ik schreef vorige maand “Wat koop ik nu eigenlijk en waarom?” maar ik had misschien wel moeten schrijven “Waar kan ik nog wat kopen en wanneer?”

Lucht
We betalen meer en vaker voor gebakken lucht. De, al weinige rationele, woningmarkt verandert meer en meer in een ratrace. Projectontwikkelaars willen steeds vaker alles van je weten; interesses, schulden en bijvoorbeeld je persoonlijk leefsituatie om zo de juiste potentiële kopers eruit te pikken. En bij sommige projecten willen ze ook nog even weten wat je wil betalen voor het nieuwe paleisje. Uiteraard meer dan de vraagprijs.

Verkocht!
Er zijn ook teveel inschrijving in Gouda voor zowel huur als nieuwbouw koopappartementen. En de bestaande paleisjes worden steeds sneller verkocht. En zelfs de grootste kneusjes van de woningmarkt worden voor een goede prijs verkocht alleen duurt het wat langer. De verkoop gaat steeds sneller en o.a. daardoor is het woningaanbod de afgelopen jaren met circa 40% gedaald in Gouda. Dus ook de makelaars gaan klagen.

Bouwen zou je zeggen….
Zeker de bouwactiviteiten groeien landelijk nog maar een stuk langzamer dan de voorgaande jaren. Want bouwbedrijven en toeleveranciers zijn flink gekrompen en kunnen niet snel genoeg hun productiecapaciteit opvoeren. Ook het vinden van vakmannen is zo’n pijnlijk dingetje. Voor ZZP’ers, in tijden van de crises beschikbaar voor een troostprijsje, wordt nu de hoofdprijs betaald. Door een tekort aan metselaars hebben projecten al vertragingen opgelopen en de kosten de pan doen laten uitrijzen.

Klein maar fijn?
Het transformeren van monumentale Goudse panden, mooie ontwikkelingen maar ook stuk voor stuk kleine projecten. En het opstarten van kleine projecten kost nu eenmaal meer tijd dan één groot project.

Er gloort hoop aan de horizon!
Er zijn allerlei Goudse bouwprojecten in ontwikkeling; nieuwe flats in het centrum, Westergouwe 2 wordt al aardig bouwrijp, de plannen voor de oude weeshuizen krijgen langzamer meer vorm. En ook andere locaties worden onderzocht zoals een exclusief woonwijkje bij het Het Van Bergen IJzendoornpark en toch woningbouw in de spoorzone. Maar daarover volgende maand meer in mijn column.